Barbar’O’Rhum Fr

Contact : bernard@durbuyrock.be


Gedreven door zijn passie voor de wereld van piraterij, werkt onze kapitein, Mathieu (Libertalia / ex-Les Compagnons du Gras Jambon), 8 jaar aan dit project. Hij heeft veel muzikale partijen gecomponeerd om ze ooit op het podium uit te voeren.

 

Hij kruiste voor het eerst de weg van twee filibusters in Tarn. Hij besloot hen welkom te heten aan boord van zijn schip, La Mouette Rieuse. Zo voegden Boris (basgitaar, ex-Natural Mortica) en Colin (keyboard, ex-Natural Mortica) zich eind 2013 bij de crew.

 

Pas in april 2014 wisten twee landrotten, met hun oren op de goede plek op het goede moment, in het shim-schip te kruipen: ze waren een drummer en een gitarist. De keuze van de kapitein was op dit moment moeilijk: de haaienplank of integratie in de bemanning. Nadat hij met hen had gefeest en besefte dat ze goed konden leven van rum, stemde hij in met Corentin (gitaar) en Richard (drums, Libertalia / ex-Brick A Drac). De bemanning van Barbar’O’Rum was dus compleet.
De band heeft in het tweede deel van het jaar 2014 haar eerste shows gespeeld, maar het avontuur is pas echt begonnen in januari 2015.

 

In de loop van dit jaar heeft Barbar’O’Rhum 20 keer het anker uitgeworpen, voornamelijk in Zuidwest-Frankrijk. Ze zijn met name in juni aan boord gegaan van Bikini (een geweldige scene in Toulouse) en in juli hebben ze gespeeld voor het Festival Pause Guitare (Bob Dylan als headliner). Ze zijn zelfs naar Bremen in Duitsland gegaan voor het Festival Maritim (met Celkilt) in augustus.
In juni 2015 verliet Boris de band en verving Jérémy hem op basgitaar.

 

Dit jaar vol shows en ontmoetingen heeft de opname van hun eerste album in januari 2016 mogelijk gemaakt. Het heet “Tous les Routes Mènent au Rhum”, het is samengesteld uit 11 nummers voor een uur Rock ‘n’ Rhum muziek en het werd op 1 juli.
Wat de shows betreft, hebben ze hun muziek geëxporteerd naar nieuwe gebieden, het anker laten vallen in België en in Picardië (naar het Mast’O Poine Festival in Quevaucamps, de Cornwall in Tournai en de Charleston in Amiens), in Bretagne (naar het Festival Les Nuits Salines in Batz-sur-Mer, met Soldat Louis en Celkilt) en in Bourgondië (naar Festivallon voor zes concerten in zes dagen rond Avallon). Maar ze speelden ook in het Zuidwesten van Frankrijk op het Festival A Fleur de Peau (Carmaux, met Mask Ha Gazh en de Shoepoetsers) en op het Fest Y Musik (Saint-Antoine, met La P’tite Fumée en Zompa Family) .

 

2017 was het meest succesvolle jaar van de band! Met meer dan 30 concerten, meer dan 18.000 afgelegde kilometers en 4 doorkruiste landen, heeft Barbar’O’Rhum zijn muziek geëxporteerd naar nieuwe regio’s en landen. Ze zijn teruggekeerd naar Duitsland voor het Autumn Moon Festival (met Faun, op hetzelfde podium als Irdorath en Waldkauz) en ze hebben Italië ontdekt op het Celtic Days Festival in Ome (met Winterage). Ze speelden ook op het Festival Interceltique de Lorient, wat een geweldige ervaring was (een concert in de Pam Pam Pub en een concert in L’Aristide). En ze hebben podia gedeeld met bands als Tagada Jones (Les Couchetards in Saint-Joachim), Les Humeurs Cérébrales (Les Rock’O’Tonales in Russey), Mask Ha Gazh (Festival Celtique de Cenon-sur-Vienne) of Digresk (La Grande Tablée Bretonne in Nantes) … Barbar’O’Rhum heeft ook zijn eerste stappen gezet in de “Geek”-conventies met de deelname van de band aan de Geek Touch (Lyon) en aan de Geek Faëries (Selles-sur-Cher).

 

Er is dit jaar ook de komst van de eerste piratenvrouw aan boord van La Mouette Rieuse, Sonia (ex-Tan Elleil) op de draailier.

 

Barbar’O’Rhum vervolgt zijn reis in 2018 met meer dan 25 concerten in Frankrijk. De band speelde op het Echos & Merveilles festival in Bruguières (met Faun en Luc Arbogast) en op het Festival Celtique Rock in Nogent-sur-Oise (op het podium met de Celtica Pipes -Rock and the Blood of the Green). Ze zijn ook naar Épinal gegaan voor het festival Les Imaginales, in La Forêt-de-Tessé voor het festival Cap sur l’Été en in Saint-Gervais d’Auvergne voor de Fustival Celtique.

 

Barbar’O’Rhum is begonnen met de opnames van het tweede album en een zevende piraat kwam aan boord, Benjamin op de gitaar.

 

Verberg je stukjes van acht en je flessen rum, Barbar’O’Rhum heeft de wind achter!