Edito / presentatie

Edito / presentatie

25e Durbuy Rock Festival: een jubileumeditie!

 

Wie zou dat hebben geloofd? Wie had gedacht dat we hier na 25 jaar nog steeds zouden staan? Wie had het geloofd toen in 1997 de jonge animator-directeur van het Cultureel Centrum van Durbuy het idee lanceerde een muzikaal festival voor jongeren en door jongeren (van Barvaux en Bomal Youth Club, toen de vzw “Hard’Aisne Rock”) te organiseren?

Dankzij de hulp van Carlo Di Antonio (Dour Festival) in 1999 en 2000 wisten we al dat het DRF zich voortaan zou specialiseren in metal/hardcore… Toen we verhuisden naar 2 podia gedurende 2 dagen, groeiden we langzaam maar zeker zeker tot, voor sommigen, het best bewaarde geheim van de Europese middelgrote “harde” festivalscene en ongetwijfeld de nummer 1 van de Federatie Wallonië-Brussel…

Sindsdien hebben we geweldige bands gezien, die toen niet onbetaalbaar waren : Gojira, Epica (2X), AFI, Powerwolf… Frans neo-metal (Watcha, Pleymo, Mass Hysteria 4X). We gingen van metal naar folk metal met o.a. Paradise Lost, Cradle of Filth, Arch Enemy, Korpiklaani 3X, Alestorm 3X, Eluveitie 4X.

Ook al staan er op de 25e jubileum line-up van dit jaar iets minder grote namen, we hebben nog enkele klassiekers die zich al lang hebben bewezen: Caliban, Skindred, Do Or Die, Ensiferum. Een gezonde dosis metalcore, fusion op vrijdag en death/black /folk op zaterdag met zeer ervaren bands als Dark Tranquility en Asphyx (beide nieuwkomers op het DRF)… en een mooi unicum om af te sluiten : Skáld, het lied van de Vikingen, die voor het eerst naar België komen.

Dus geen tierlantijntjes voor deze 25ste editie, maar toch een klein cadeautje! We behouden dezelfde prijzen als voorgaande jaren… We blijven ook op € 2,66 voor een Maes of Jägermeister en we bieden je een line up samengesteld uit zekere waarden en mooie ontdekkingen. Met name de Franstalige Belgische groepen aan het begin van het festival, welke hun plaats hebben danken aan onze rockrally’s. Ze verdienen het dat u vroeg arriveert!

Een redactioneel artikel zonder te praten over crisis, covid, test, mondmaskers, overstroming, presidentsverkiezingen of oorlog in Oekraïne ? Niet slecht he?

Dus, veel plezier en gelukkige verjaardag, want het DRF, dat ben jij!

PS: Noteer alvast de data voor de volgende editie, tijdens de nieuwe voorjaarvakantie, 12-13 mei 2023.

Volledig programma en laatste nieuwtjes op www.durbuyrock.be of www.facebook.com/durbuyrock