And Also The Trees GB

And Also the Trees is een Britse groep, opgericht in Inkberrow, in Worcestershire in de zomer van 1979 een zeker succes gekend heeft tussen 1985 en 1992, voornamelijk in Frankrijk en in Franstalig België. Oorspronkelijk samengesteld uit Simon Huw Jones (zang), Justin Jones (gitaar), Nick Havas (drums) en Graham Havas (bas), die al snel vervangen werd door Steven Burrows (vanaf 1992), hebben ze al snel vele line-up-veranderingen gekend, de broers Jones bleven echter gedurende 40 jaar de frontmannen! De groep onttrok zijn naam aan een van de eerste teksten van Simon Huw Jones: “Green is the Sea/And also the Trees” en werd met gangbare postpunk of coldwave (Frankrijk) geassocieerd.

 

Hoewel “And Also the Trees” ongetwijfeld deel uitmaakte van deze golf Engelse post-punk, waarbij het dichter bij bands als Wire, Siouxie And The Banshees, Joy Division of The Cure staat, is het goed mogelijk om de invloed van psychedelische groepen van de late jaren zestig op te sporen, zoals Love, The Doors of The Velvet Underground (met name het album White Light / White Heat) of artiesten zoals Scott Walker, The Divine Comedy, Nick Cave of Jacques Brel, de dramatische en theatrale spanning, die voortkomt uit de meeste van hun werken, het belang van het werken aan sferen maar ook de zorg voor de melodieën.

 

Het geluid van Justin Jones’ gitaar is één van de bepalende elementen van de groep. Zijn spel heeft het meest weg van dat van een mandonlinespeler, waarvan het geluid geamplificeerd en nagalmend geworden zou zijn.

 

Ze treden voornamelijk op in Frankrijk en Duitsland, waar het grootste deel van hun bewonderaars zich bevinden, het Britse publiek is, zoals gewoonlijk, wat twijfelachtig tegenover de groep en de teksten van Simon Huw Jones. John Peel, die ze had uitgenodigd, een van zijn fameuze Peel sessies op te nemen, zal later verklaren dat And Also the Trees “té Engels voor de Engelsen“ was.

 

Met hun status als cult-groep, genieten ze van een hernieuwde interesse, vooral sinds Further From the Truth (2003), omschreven als een synthese-album, wat And Also the Trees, gedurende de 25-jarige carrière, heeft kunnen ontwikkelen. Deze hernieuwde interesse is niet gestopt met de releases van “(Listen for) The Rag and Bone Man” in 2007, en een akoestisch project, When the Rains Come, in 2009, Dit gaf And Also the Trees de gelegenheid om door Frankrijk, Engeland, Duitsland, Zwitserland, België, Italië en Griekenland te toeren.

 

De groep is nog altijd beschikbaar in akoestische formatie voor enkele geselecteerde festivals, afhankelijk van de intimiteit van een van hun podia…

 

AATT heeft zijn dertiende studio-album in 2016 uitgebracht, “Born Into The Waves“, Ze hebben sindsdien meerdere keren in Europa getoerd, en zullen in oktober 2017 terugkomen naar België, voor 2 uitzonderlijke concerten.