Dagoba Fr

Met de Franse metal scene gaat het héééél goed, dank je.

 

Sinds de grenzen helemaal opengezet zijn naar buiten toe, en de hele wereld haar artiesten ontdekt, houdt men niet op om haar rijkdom, haar robuustheid, haar inventiviteit te gebruiken,

 

Eindelijk,

 

Vanaf 2003, en zijn titelloze album,  staat DAGOBE trots tussen de ervaren vertegenwoordigers van de Franse metal: op weg vanaf voorbij Marseille, hebben de Fransen bepalende stappen door elk van hun zes studio-albums bereikt, toegejuicht door zowel de critici, als ook door hun fans. Invloeden van US power-metal van de jaren 90 (Pantera, Fear Factory, Machine Head),heeft DAGOBA openlijk deze Amerikaanse school omarmd door zich bij Logan Mader in Los Angeles aan te sluiten om de laatste twee vorige versies af te ronden, zonder in een stijl te vervallen: integendeel, de groep voedt zijn furieuze metal en drukt zijn nog ambitieuzere dynamiek erdoor.

 

Even massief, maar Black Nova is enorm veel heterogener dan de vorige Tales Of The Black Dawn en vertrouwt niet alleen op zijn versnellingen, integendeel, het vertrouwt veel meer op veel zwaardere passages, verwelkomt beluchting en wisselt af met deze ritmische hectische of martiale referentie . Als Shawter, zanger, gitarist, componist – en hoofd van DAGOBA sinds zijn oprichting twintig jaar geleden – nog steeds de toegepaste producent van zijn werk is, opnieuw ingeblikt in Eagle Black, zijn eigen studio in Marseille, wordt hij bij het mixen en het masteren nu geassisteerd door een andere grote naam van de huidige metal sound: Jacob Hansen (Volbeat, Evergrey, Epica).

 

Vandaag, aan het einde van een tournee door Japan, presenteert DAGOBA met trots zijn zevende album, Black Nova. Als een ster die zowel een bovenmenselijke energie heeft, als diepzwart schijnt, vermenigvuldigt Black Nova haar facetten: verre van verspreid te zijn tot in de grenzen van haar universum, biedt de groep een grijpbaar album van volwassenheid aan, terwijl ze haar eigen identiteit associeert met de veelvoud van zijn invloeden.

 

Na het instrumentale  « Tenebra » dat een atmosfeer voorstelt, waar men enkel maar uit kan ontsnappen, zo’n zwart gat tussen de speakers in je woonkamer, zo brutaal, « Inner Sun » is een ongelofelijke sterke titel, toekomstige soundtrack van de wildste pits: dit stuk zo representatief, symboliseert, alleen al de hoge graad van het werk in deze compositie, de ongekende combinatie van deze arrangementen, en van de technische kennis van deze muzikanten, gevolgd door de traktaten van dezelfde soort als « The Infinite Chase ».

 

We zijn hier gepakt door de grootsheid van « The Legacy Of Ares », dat de ambitie heeft om gelijk te zijn met de symfonische en magistrale oeuvres  van de tenoren van de Noorse black metal, Dimmu Borgir op kop. Het gevoel van het orkest, van het cineastisch beeld van zijn muziek, Shawter heeft vooral een obsessie voor de schrijvers van Hollywood, zoals John Williams of Hans Zimmer in hun meest besproken werk en welke filigraan Black Nova laat zien als een frame, onder andere op “Fire Dies”, of de epische “Vantablack” tot slot.

 

Elders, terwijl gesmeed in een traditie die zowel geolied als ook onveranderlijk is, eigen aan het headbangen en het rond pakken op alle festivals, passeert DAGOBA de grenzen van de industriële metal, durven toetsen van  elektro en dub-stap erbij te betrekken, met ijzersterke experimenten zoals Korn dat doet met onafhankelijke artiesten en dj’s zoals Skrillex, het genereren van een groove, een momentum, nieuwe vitaliteit zo sterk met indrukwekkende riffs, zonder verraad aan zijn ambities.

 

De viriliteit van het doel is op geen enkele wijze gecompenseerd door een meer openlijk gemoduleerd zingen: het geschreeuw blijft ruw, maar melodische lijnen, die niet anders zijn dan die van hun landgenoten en vrienden Bukowski, komen opnieuw aan bod met opvallende contrasten.

 

Met zo’n album, met het label Jive / Epic voor Frankrijk en Century Media voor de rest van de wereld achter zich, kan niets deze sterke uitdager meer in toom houden in zijn groeiende drang naar internationale erkenning.

 

Discografie (albumtitels)

2003 : Dagoba
2006 : What Hell Is About
2008 : Face the Colossus
2010 : Poseidon
2013 : Post Mortem Nihil Est
2014 : Hellfest MMXIV (Album Live)
2015 : Tales of the Black Dawn
2017 : Black Nova