Edito / presentatie

Edito / presentatie

Edito / presentatie DRF 2023

Zoals vorig jaar aangekondigd, hebben we onze data gewijzigd om binnen de nieuwe lentevakantie van de Federatie Wallonië-Brussel te vallen en we hopen ook op beter weer voor onze vele dappere kampeerders. Zoals beloofd hebben we toch de gebruikelijke formule van 2 podia over 2 dagen behouden met 24 afwisselend Belgische, Franse en internationale groepen, evenals dezelfde inkomprijs als in 2021 en 2022, ondanks de crisis… En zonder valse bescheidenheid kunnen we zeggen dat de line-up van dit jaar de voorgaande jaren overtreft…

We beginnen vrijdag met een uitzonderlijke line-up van extreme metal: Carnation/Bloodbath/Rotting Christ/Suffocation, 4 bands die nog nooit naar het DRF zijn gekomen en die niet zullen nalaten onze oren te ontstoppen.  We mogen best stellen dat Suffocation bijzonder “cult” is ; opgericht in 1988 in New York, zijn ze een van de eerste bands, zo niet de eerste, die brute death metal speelt. De zanger, Frank Mullen, wordt ook beschouwd als de eerste die de lage keelzang (de « grunt ») populair maakte die nu kenmerkend is voor dit muzikale genre.

Maar vrijdag is ook heel feestelijk met La Solution, One Hour, Drakwald, Barbar’O’Rhum en vooral Korpiklaani als de superfolk metal headliner die voor de 4e keer terug keert op ons festival (de laatste keer was in 2016…). Rise Of The Northstar zal ook zijn nieuwe line-up presenteren in “furyo-stijl” ; niet eens bang!

Zaterdag is zeker rustiger, zelfs donkerder, met een mix van rock/stoner in de namiddag (The Guardians/My Diligence/Bukowski/Black Mirrors) en doom/gothic/black metal in de avond (Lacrimas Profondere/Wolvennest/Belphegor/ en vooral Paradise Lost, onze headliner op zaterdag), een dubbele headliner met Amenra die geen introductie nodig heeft, niet definieerbaar, net als Brutus, de huidige nieuwe Vlaamse sensatie in post metal, beide dit voorjaar exclusief in Wallonië en Luxemburg.

Zonder de openers (de lokale bands uit de rock rally’s) Ice Sealed Eyes en Obsolete Humanity te vergeten, alsook de Franse, weer niet te definiëren, « struisvogel core » van Psykup en de parodische grindcore van Gronibard

Het DRF wordt zeker gekenmerkt door “harde” muziek, maar het is ook een feest met een uitzonderlijke gemoedelijke sfeer in het dorp Bomal-sur-Ourthe. Een festival op mensenmaat waar je alles goed ziet/hoort, waar je kwaliteitsproducten kan eten en waar je nog aan democratische prijzen kan drinken en dat alles in een landelijke omgeving nabij het middeleeuwse stadje Durbuy, één van de toeristische topplekken in de Belgische Ardennen.

PS: Let op de data van de volgende editie, wederom in de voorjaarsvakantie, 10 en 11 mei 2024.

Volledig programma en laatste info op www.durbuyrock.be of  www.facebook.com/durbuyrock

 

25e Durbuy Rock Festival: een jubileumeditie!

 

Wie zou dat hebben geloofd? Wie had gedacht dat we hier na 25 jaar nog steeds zouden staan? Wie had het geloofd toen in 1997 de jonge animator-directeur van het Cultureel Centrum van Durbuy het idee lanceerde een muzikaal festival voor jongeren en door jongeren (van Barvaux en Bomal Youth Club, toen de vzw “Hard’Aisne Rock”) te organiseren?

Dankzij de hulp van Carlo Di Antonio (Dour Festival) in 1999 en 2000 wisten we al dat het DRF zich voortaan zou specialiseren in metal/hardcore… Toen we verhuisden naar 2 podia gedurende 2 dagen, groeiden we langzaam maar zeker zeker tot, voor sommigen, het best bewaarde geheim van de Europese middelgrote “harde” festivalscene en ongetwijfeld de nummer 1 van de Federatie Wallonië-Brussel…

Sindsdien hebben we geweldige bands gezien, die toen niet onbetaalbaar waren : Gojira, Epica (2X), AFI, Powerwolf… Frans neo-metal (Watcha, Pleymo, Mass Hysteria 4X). We gingen van metal naar folk metal met o.a. Paradise Lost, Cradle of Filth, Arch Enemy, Korpiklaani 3X, Alestorm 3X, Eluveitie 4X.

Ook al staan er op de 25e jubileum line-up van dit jaar iets minder grote namen, we hebben nog enkele klassiekers die zich al lang hebben bewezen: Caliban, Skindred, Do Or Die, Ensiferum. Een gezonde dosis metalcore, fusion op vrijdag en death/black /folk op zaterdag met zeer ervaren bands als Dark Tranquility en Asphyx (beide nieuwkomers op het DRF)… en een mooi unicum om af te sluiten : Skáld, het lied van de Vikingen, die voor het eerst naar België komen.

Dus geen tierlantijntjes voor deze 25ste editie, maar toch een klein cadeautje! We behouden dezelfde prijzen als voorgaande jaren… We blijven ook op € 2,66 voor een Maes of Jägermeister en we bieden je een line up samengesteld uit zekere waarden en mooie ontdekkingen. Met name de Franstalige Belgische groepen aan het begin van het festival, welke hun plaats hebben danken aan onze rockrally’s. Ze verdienen het dat u vroeg arriveert!

Een redactioneel artikel zonder te praten over crisis, covid, test, mondmaskers, overstroming, presidentsverkiezingen of oorlog in Oekraïne ? Niet slecht he?

Dus, veel plezier en gelukkige verjaardag, want het DRF, dat ben jij!

PS: Noteer alvast de data voor de volgende editie, tijdens de nieuwe voorjaarvakantie, 12-13 mei 2023.

Volledig programma en laatste nieuwtjes op www.durbuyrock.be of www.facebook.com/durbuyrock